F Ö O L D A L

B E M U T A T K O Z Á S

C S A L Á D K U T A T Á S B E J E G Y Z É S E K A D A T T Á R A K G O N D O L A T O K K A P C S O L A T

 

A PUSZTAVACSI HOLLÓ CSALÁD EMLÉKEZETE

 

Következö anyagunk egy igazi ritkaság. Tudom, hogy sokszor írunk ilyet, de ezúttal is igaz. 2016-ban 1880-as évekre vonatkozó adatok és kicsit késöbbi képek felbukkanása, egy szomszédos település, Pusztavacs történetébnek egy kevéssé ismert korszakából. Mi ez, ha nem csoda?
Olvasónk, aki azanyagot küldte, a neten talált ránk és úgy gondolta, szívesen gazdagítaná oldalunkat családja történetével.
Bárcsak sokan gondolnák így...
Holló Györgyi ösei valamikor a középkorban, a török idökben szereztek nemességet, melyet késöbb "domaházi és hollóköi Holló" néven használtak.
Az Észak-Magyarországról származó család, jelenleg tárgyalt ága a XIX: században Üllön élt, majd onnan vándorolt, elöbb Pusztavacsra - ahol nem kis idöt töltöt -, majd került Budapestre - onnan pedig mára sokfelé szóródott.
A családi emlékezet Györgyi dédszüleivel, azok gyermekeivel indul...

"Ott kell kezdenem, hogy dédszüleim, Holló István József és Báder Mária, kb. az 1880-as évek elejétöl az 1920-as évekig éltek Vacson (Pusztavacson). Mészáros, vendéglös, élelmiszerkereskedö tevékenységet folytattak.
Ezen idöszak alatt 5 vagy 6 gyermekük született, akik közül 3 hosszú életet élt (a másik 2 vagy 3 még kisgyermekként halt meg).
Egyik gyermekük, Holló Mária, nagyapám testvére, naplót írt a Vacson töltött évekre emlékezve, ebböl mutatok részletet:

 

 

A könyvecskében leírtak szerint a papa gondoskodott a lakosság ellátásáról, a lakáson kívül szabad gazdálkodás volt a részükre biztosítva.

Gyermekeik voltak:

Holló László - 1874-ben Gyömrön,
Holló Gyula - 1878-ban Üllön,
Holló Mária - 1881-ben Vecsésen született, majd
Holló Jolán - 1882-ben már Vacson (de fél éves korában meghalt)
Holló József - 1883-ban
Holló Sándor - 1885-ben   (de 11 évesen meghalt)
Holló Etelka - 1889-ben
Holló Róza - 1891-ben.

A gyermekek Pusztavacson jártak iskolába is, még hozzá a Fömagtár melletti iskolába, amit a régi, család archívumából származó képeslap is mutat:
 


A pusztavacsi Fömagtár és a mellette müködö iskola 1889-ben

 

Kisebb csoda folytán fennmaradt eg régi, még fémlemezre(!) készült kép, ebböl az idöböl (1890), amely a már Vacson élö dédszülöket és 5 gyermeküket örökítette meg:

 

A képen szereplö személyek:

Felsö sor, balról: Báder Mária (anya), Holló Etelka (a legkisebb gyermek),
Holló István József (apa), Holló Gyula és Holló Mária.
Alsó sor, balról: Holló József és Holló Sándor.

 

A ház, amiben a család lakott, majd a szülök még ott éltek azt követöen is, hogy a gyerekek mind "kirepültek", sajnos leégett. Ezt követöen az akkor már budapesti egzisztenciát teremtö fiúgyermekek vették magukhoz a szülöket és így késöbb az Újpesti temetöben lettek eltemetve.

És a végére maradt egy kép: "Családi kirándulás Pusztavacsra, az ottani vendéglöben" - ez a címe a családi archívumban, a következö képnek. Nyilvánvaló, hogy a családhoz kötödö személyességén túl, nagy értéke a felvételnek, hogy Pusztavacson feltehetöen az egykori Dunai-kocsma éttermi részét ábrázolja, belülröl(!), ami korábban, mint az elözö beszámolóból tudjuk, éppen a Holló család tulajdona vagy bérleménye volt.
A kép készítésének idejét 1938-ra teszik, és stílusjegyek, valamint a rajta szereplö személyek életkora alapján ez nagyjából reálisnak tünik.
 

A fotón szereplö családtagok:

1. Orbán József, 2. Holló István, 3. Orbán Józsefné Holló Mária, 4. Szaibert Józsefné Holló Róza, 5. Raiz Józsefné Holló Etelka, 6. Holló Józsefné Klement Katalin, 7. Holló József, 8. Holló Gyula, 9. Raiz József, 10. Holló Sárika és 11. Szaibert József."

 

Holló Györgyi

 

 

Az írás bármilyen jellegü, további felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.