F Ö O L D A L   B E M U T A T K O Z Á S C S A L Á D K U T A T Á S B E J E G Y Z É S E K G O N D O L A T O K

K A P C S O L A T

 

A LAJOSMIZSEI TÓTH ANTAL ÉS SZEMERÉDI ROZÁLIA TANÍTÓ-HÁZASPÁR EMLÉKEZETE 2.

 

Fontos tudnunk, hogy szüleink együttlétük kezdetétöl életük végéig (54 ill. 61 éven át) Lajosmizsén éltek; nem költöztek el, nem mentek vissza szülöhelyükre és ök mindig lajosmizseinek vallották magukat.
Szüleink erröl a kezdeti idöszakról (1939-1947) otthon keveset beszéltek, mi gyerekek pedig akkor alig kérdezgettünk; ma pedig már nincs kitöl kérdezni. Kevés emlék maradt fenn, a megmaradókhoz is hiányoznak a magyarázatok. Lajosmizsén keresgélve sajnos eddig senkitöl nem kaptunk szüleink tanyasi ottlétéröl semmilyen dokumentumot, fotót, stb.
(Szüleim nyolc éves tanyai léte utáni – 1947-1976 közötti – falusi pedagógusi idöszak (az Andrássy út 10. alatti volt református iskolában) már egy más történet; természetesen arról már nekünk is vannak emlékeink, képeink.)
A családi emlékeket átbogarászva - az 1939-1947 között a tanyasi Népiskoláknál készült – alább mellékelt fotók kerültek elö, melyek egyrészt Édesanyám Kiskirályság-Csereszentlászlói és Lajosmizse Alsólajosi Népiskolai; másrészt Édesanyám és Édesapám Lajosmizse Hármashatári ottlétéröl tanúskodnak. A fotók alatt szerepeltetem gyér ismereteimet, de szívesen fogadnám a helyesbítéseket és a kiegészítéseket; valamint egyéb más ismeretet, dokumentumokat stb.
Elöször néhány fotó Édesanyámról (Szemerédi Rozália), aki – mint Édesapám – szintén sok évi munkanélküliség és helyettesítöi tanítói munkák után 1939 öszétöl tanított Lajosmizse egyik legrégebbi, egyben a falu felé esö közelebbi tanyasi iskolájában, az Alsólajosi iskolában (melyet az 1936-1951 között ott tanító Szinnai házaspárról un. Szinnai-féle iskolának is neveztek).

 


Édesanyám az Alsólajosi iskolánál, 1940-ben
 


És Szinnai tanítóval, ugyanott, 1940-ben
 


Édesanyám mosolygós képe az 1940-es évekböl
 


Édesanyám

 


Az Alsólajosi Iskolánál Poszet Kálmán igazgató,
Édesanyám, Rajz János és a Szinnai házaspár, az 1940-es években
 


Édesanyám (középütt), a Szinnai tanító házaspár és a gyerekek, az Alsólajosi iskolánál, 1940-ben

 


Az 1936 és 1951 között Alsólajosi iskolában tanító Szinnai tanító házaspár gyermekeikkel (évszám ismeretlen)

 

 

Köszönjük Tóth Csabának a gazdag családi anyagot.


 

 

Az írás bármilyen jellegü, további felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.