F Ö O L D A L   B E M U T A T K O Z Á S C S A L Á D K U T A T Á S B E J E G Y Z É S E K G O N D O L A T O K

K A P C S O L A T

 

A HALMAVÁNSZKI CSALÁD NÉVEREDETÉRÖL

 

Van egy kis falu a Felvidéken, amely ma termálfürdöjéröl ismert. Chalmova, magyarul Nyitraszeg/Nyitraszög.
Szép fekvésü község, Nyitra megyében, az azonos nevü folyó völgyében, félig hegyoldalban.
 


Chalmova/Nyitraszög a II. katonai felmérés térképén, 1860 körül

 

A hely anyakönyveit, történelmi anyagait átböngészve látszik, hogy sosem volt egy magyar falu, több száz éva legalább is folyamatosan, nagyon nagy többségbn tótok lakták. Ma meg föleg...
Régi családjai közül néhány, melyek eredeti nevét nem ismerjük, más vidékre költözött, feltehetöen a jobb megélhetés reményében, és amikor - sok ezer más esethez hasonlóan - új lakóhelyén felírták valamilyen listára, esetleg egyházi eseménynél bevezetésre kerültek anyakönyvekbe, nem az eredeti nevüket tartották meg, hanem egykori származási helyükröl megkapták a Chalmovanski nevet, vagyis Chalmova-ból valót. Amit magyarul akár Nyitraszöginek is lehetne mondani, de mivel a környéken többségi szláv környezet volt, ezért, a név is szlovák formában rögzült.
 


Chalmova és a környezö települések 1885-ös térképen

 

A család elsö ilyen néven futott tagjai elöbb tehát Nyitra megyében szóródtak szét, majd egy águk az 1700-as években, ugyancsak sok ezer másik családhoz hasonlóan, elindult a török idök után új népességet, telepeseket, munkaeröt hívó-váró Alföldre, és így kerültek a Halmavánszkiak elöbb szlovák telepesek által újra benépesített, korábban kihalt pusztákra, majd megerösödve, sok gyermekük megint csak szétszóródott. Ezek közül az egyik ág szintén tovább vándorolva, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyébe,  azon belül a mai Lajosmizse környékére került, és a mai napig is itt élö család egyes ágai késöbb aztán részben itt maradtak, mások innen is mentek tovább és tovább - folytatva az emberi vándorlás örök és soha be nem fejezödö folyamatát.

Ha érdekel a múltad, de nem tudsz róla eleget, keress minket elérhetöségünkön.

 

 

 

Az írás bármilyen jellegü, további felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.