F Ö O L D A L

B E M U T A T K O Z Á S

C S A L Á D K U T A T Á S B E J E G Y Z É S E K A D A T T Á R A K G O N D O L A T O K K A P C S O L A T

 

ADALÉKOK A FELSÖ-KISKUNSÁGI GERÉBY CSALÁD TÖRTÉNETÉHEZ 6.

 

A SZABADSZÁLLÁSI GERÉBY-KERESZT, "GERÉBY-KRIPTA" ÉS GERÉBY IMRE EGYKORI LAKÓHÁZA

 

Röviden még három szabadszállási Geréby-emlékröl emlékezünk meg, folytatva a család felsö-kiskunsági "emlékhelyeinek" bemutatását.
Elöször következzen Geréby János (1864-1942) és Martinovits Ilona (1883-1966) házaspár esküvöi fotója 1903-ból (a képet Geréby József, Szentesröl bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!): 


A házaspár gyermektelenül halt meg, így a Geréby család szabadszállási ága kihalt.
 


Geréby János halotti értesítöje 1942-böl

 

Geréby János és felesége a település temetöjében lévö Helle-Martinovits  családi sírboltban (népnyelven nevezik Geréby-kriptának is) alussza örök álmát. A sírban nyugszik még a Gerébyek közül a Helle családba házasodott Geréby Imre föszolgabíró (felesége Helle Erzsébet) és testvére, Geréby Róza (Helle Károlyné) is.
A mellékelt képeken tanulmányozható a többi halott adata is (a kriptára ráférne egy felújítás, hogy még sokáig álljon és emlékezni lehessen erre a három, prominens szabadszállási családra...).

 


Hivatalosan Helle-Martinovits sírbolt, de hívják Geréby-kriptának is, ugyanis mindhárom családból temetkeztek ide
 


Ök nyugszanak itt 1.
 


Ök nyugszanak itt 2.

 

Geréby János, mint említettük 1942-ben meghalt. Özvegye - egyelöre ismeretlen idöpontban -, úgy 1950-es években talán, férje emlékére, katolikusok lévén a református kun városban, keresztet emeltetett, a temetöhöz vezetö Bercsényi út és a Honvéd út sarkán.
 

 
A kereszt
 

 
A kereszt  felirata

 

És a végére egy nem túl jelentös adalék, egy - a család kapcsán talán kevéssé ismert - épület, az egykori rendörség épülete, ma orvosi rendelö, amelynek régebbi, szemböl nézve bal oldali részében lakott Geréby Imre, miután az 1930-as években, nyugalmazott vármegyei szolgabíróként, visszaköltözött Budapeströl a Kiskunságba.
 

 
 

Remélhetöleg a Geréby-emlékek, így rendbe szedve, nagyobb eséllyel pályáznak a város köztudatában való fokozottabb jelenlétre, és egyik-másiknak az állagjavulását, megmaradását is sikerül esélyesebbé tenni...

 

 

 

Az írás bármilyen jellegü, további felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.