F Ö O L D A L

B E M U T A T K O Z Á S

C S A L Á D K U T A T Á S B E J E G Y Z É S E K A D A T T Á R A K G O N D O L A T O K K A P C S O L A T

 

APAKOMPLEXUS A CSALÁDKUTATÁSBAN
 

Egy érdekes tapasztalatról néhány mondat. Az elsö ilyeneknél azt hittem, csak egyedi esetek, de ma már tudom, hogy általánosabb kérdésröl van szó.
Az érdeklödök - függetlenül attól, férfi vagy nö az illetö - nagyrészt csak a névadó, apai ág felmenöikre, eredetükre kíváncsiak, és ott is tovább szinte kizárólag a családnevüket viselö férfiak adataira. Pl. egy KOVÁCS nevü megrendelönél csak az szeretnék sok esetben megtudni, hogy a felmenö KOVÁCS nevü apa, nagyapa, dédapa, ükapa, stb. honnan származik. Legfeljebb azok feleségei még képbe kerülhetnek. Az anyai ágak, azon belül is a feleségek nöi felmenöi gyakran érdektelennek bizonyulnak.
Nem tudom, mi ennek az oka. Talán a férfiközpontú társadalom évezredes neveltetésének belénk ívódása, talán valami tudatalatti ösztönös ragaszkodás az elsöszülött fiú irányába, netán kivagyiság?
Ha felvetem, hogy vannak még böven más ágakon is felmenök, hogy minden dédszülönktöl vagy szépszülönktöl, függetlenül a nemüktöl és nevüktöl, biológiailag ugyanolyan arányban származunk le, ugyanúgy az ö vérük is bennünk folyik tovább, sokan úgy tesznek, mintha nem is hallották volna. Pedig azokat az öseinket, akiket így kihagyunk, el is felejtjük, és a praktikum oldalról nézve sem stimmel a dolog: hogy néz ki egy családfa, aminek a bal oldali ága, a férfi ág, egészen magasra vezet, a többi meg olyan, mintha a fát metszöollóval metszették volna meg. A feledés metszöollójával...
Ha kíváncsi vagy minden felmenödre, köztük a nökre, lányokra, anyákra is, keress meg minket!