F Ö O L D A L

B E M U T A T K O Z Á S

C S A L Á D K U T A T Á S B E J E G Y Z É S E K A D A T T Á R A K G O N D O L A T O K K A P C S O L A T

 

DR. IBOLYA TIBOR: AZ 1907-ES DÁNOSPUSZTAI RABLÓGYILKOSSÁG A NÉPHAGYOMÁNYBAN (1. RÉSZ)

 

BEVEZETÖ

 

A dánosi pusztán (ma Dánszentmiklós) 1907-ben történt, kóbor cigányok által elkövetett rablógyilkosság erösen felzaklatta, és az összcigányság ellen hangolta a magyar társadalmat. A lényeg röviden: a csárda tulajdonosát és családját kóbor cigányok megbecstelenítették, kirabolták és kegyetlenül megölték. Bünügy-történeti jelentösége a késöbb kezdödö pernek, hogy ebben az esetben használtak elöször bizonyítási céllal Magyarországon ujjlenyomatot (daktiloszkópia).
A témában számos újságcikk, tanulmány, média anyag is készült az elmúlt több mint 100 évben, de meglepö módon, igazán átfogó történeti vagy kriminalisztikai összegzés nem. Ezt a hiányt igyekezvén pótolni – a munkájából adódóan a híradásokban is gyakran szereplö - dr. Ibolya Tibor, fövárosi föügyész kutatásba kezdett a témában. Anyaggyöjtés közben talált rá egykori oldalunk, a Kiskunsági Értékmentök  gyilkossággal kapcsolatos bejegyzésére, melynek anyagát egy lajosmizsei cigány ember elmondásából sikerült 2005-ben felgyüjteni, és az esemény, cigányság körében megörzött értelmezését adja vissza.
 


A gyanúsítottak/elkövetök és a csendörök közös fotója


Természetesen felajánlottuk neki kutatási célból, hiszen egyrészt nagy megtiszteltetés nekünk egy ilyen neves személy segítségére lenni, másrészt az anyagot éppen azért igyekeztünk megmenteni, hogy a köz hasznára válhasson. Ezen túl még egy másik, éppen akkoriban általunk publikálni tervezett, 2011-ben gyüjtött hanganyagot is elküldtem neki, amely viszont egy alsólajosi parasztember hosszabb meséje a gyilkosság elözményeiröl, lefolyásáról és utózöngéiröl, mindez úgy, hogy az egész eseményt lajosmizsei vonatkozásokkal tüzdelte meg.
Amikor a két, nép ajkán megörzödött anyaghoz hozzájutott, merült fel benne az ötlet, hogy össze lehetne rakni egy hosszabb írást: „A dánosi gyilkosság a néphagyományban”. És néhány hónap elteltével meg is született a tanulmány, mely a maga nemében páratlan: olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek az ország más részeiröl nem bukkantak fel (két gyüjtésünk), másrészt teljesen újszerü a témában az emlékezet és a valós tények párhuzamos összevetésének kivitelezése.
Szóval, a tanulmány megszületett, és, Ibolya Tibor jóvoltából, itt és most, a Família Családkutatás és Helytörténet oldalán, Lajosmizsén és környékén is olvashatóvá válik.
Az írást 3 részletben adjuk közre. Az 1. részben a máshonnan fennmaradt balladák, népdalok elemzése lesz olvasható, aztán következnek a 2. és 3. részben a lajosmizsei vonatkozású anyagok. Az illusztrációként felhasznált képeslap a szerzö gyüjtéséböl került a szövegbe.
Köszönjük Ibolya Tibornak, hogy megtisztelte oldalunkat ezzel az igen értékes tanulmánnyal, és ha a továbbiakban tudunk még segíteni az ügyben, szívesen tesszük (azóta például segítségünkkel sikerült a gyilkosság helyszínének térképen, illetve terepen történö azonosítása is).

 

Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

 

 

Az írás bármilyen jellegü, további felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.